Arbejdspørgsmål om kunstig intelligens

For ikke så længe siden var der en elev fra en niende klasse, der kontaktede mig om arbejdspørgsmål om kunstig intelligens i forbindelse med et projekt, han skulle lave i skolen. Han stillede en række spørgsmål, en hel del af dem handlede om selvkørende biler (se indlægget her, hvis du er nysgerrig på selvkørende biler), men også spørgsmål der handlede om kunstig intelligens. Det, jeg svarede ham, kunne sagtens være relevant for andre, og jeg vil derfor gengive de svar, jeg gav ham.

Hvordan står det til med udviklingen af kunstig intelligens?

Det er jeg ikke ekspert nok til at udtale mig om, primært fordi jeg ikke arbejder med forskning indenfor feltet mere, men jeg har haft stor glæde af følgende artikel og video, der også underbygger en af mine pointer omkring, at vi skal hen mod systemer, der kan forklare, hvordan en beslutning blev nået. Se denne artikel om de nyeste teknikker til kunstig intelligens, samt en video om udviklingen (start med at se videoen). 

Hvordan kan mennesker mest hensigtsmæssigt anvende kunstig intelligens?

Svært spørgsmål. Jeg ikke har noget svar på. Vagtsomt.

Nogle modstandere er bange for det, som de kalder the intelligens explosion. Der er det tidspunkt, hvor en kunstig intelligens bliver så smart, at den kan forbedre sig selv, og derefter vil kunne gøre det uendeligt hurtigt. Og at de kunstige intelligenser derefter vil forsøge at udrydde mennesker. Jeg anser det ikke for noget, jeg selv vil komme til at opleve, men dog for noget man skal overveje. Og en af grundene til at man skal forske og tænke over etikken i anvendelse af teknologi.

Det gælder forøvrigt ikke kun kunstig intelligens, men også f.eks. cyborg-teknologi, hvor vi begynder at forbedre vores kroppe, så det kan mere end almindeligt. Også her skal man overveje etikken i det. Kig efter artikler om transhumanisme, hvis du vil læse om de helt vilde perspektiver, hvor man forestiller sig en sammensmeltning mellem robotter og mennesker.

Hvordan bliver mennesker påvirket af kunstig intelligens?

Lige nu – ikke ret meget, som jeg ser det. Men der er lavet flere undersøgelser og studier inden for de sidste år, der prøver at forudsige udviklingen. Se blandt andet: 

Og ikke mindst en interessant side på engelsk, der kan fortælle om lige det job du kunne tænke dig at få, når du er færdiguddannet, i virkeligheden vil blive udført af en robot: http://www.bbc.com/news/technology-34066941

Bør vi frygte kunstig intelligens?

Hvad tænker du selv, efter at have kigget på noget af det ovenstående, samt sikkert på andre kilder?

Jeg er af den overbevisning, at vi ikke bør frygte det, men at vi skal være opmærksomme og forholde os til etikken og til den påvirkning teknologi (ikke kun kunstig intelligens) har på vores fremtid og samfund.
En af mine missioner med min hjemmeside, og med de bøger jeg skriver, er blandt andet at gøre børn og unge, som dig, interesserede i emnerne, og at I uddanner jer, så I kan være med til at forske og sætte retningen for udviklingen og brugen af teknologi i fremtiden.
 
Der findes flere som advarer mod forskning og brug af kunstig intelligens, og det er ikke bare nogen der er uvidende, men faktisk forskere indenfor området, blandt andet en svensker Nick Bostrom i bogen: Superintelligens, se også denne artikel om ham eller sådan en som James Barrat i hans bog: Our final invention, eller se en video med ham her. Og så til sidst kender du formodentlig til stephen hawkings brev.
 

På den anden side har man transhumanisterne og singularity university, der mener at AI vil redde os og jorden (vær opmærksom på, at singularity university IKKE er et egentligt universitet, men en organisation, der ønsker at sprede troen på og viden om at AI og fremtiden bringer os en masse goder og løsninger).

Specielt Ray Kurzweil er centrum for disse synspunkter, læs om ham i wiki og på DR 

Jeg håber, der er andre end Simon, som kan få glæde af disse svar og samlingen af links.